Det er så let at løbe
"Alle kan løbe - du sætter jo bare den ene fod foran den anden," hører jeg ofte. Men når det er så let at løbe, hvorfor så interessere sig for løbeteknik? Er det ikke nok at vide, om du løber neutralt eller pronerer?
Ifølge den traditionelle opfattelse er alt, hvad du behøver, hvis du vil undgå skader, et par (dyre) stødabsorberende sko. Men virkeligheden er, at sko sjældent skåner for skader. Og så forsøger vi at reparere skaden med nye (dyrere) sko, indlæg, sportstape, Biofreeze og behandlinger hos fysioterapeuter og andet godtfolk. Hvis det ikke ligefrem gør så ondt, at vi er nødt til at holde helt op med at løbe.
Men så fik jeg øjnene op for løbeteknik: Kunne jeg slippe af med mine skader (bl.a. en slem svangsenebetændelse) ved at løbe mere hensigtsmæssigt - og måske endda blive en bedre og hurtigere løber? Det satte jeg mig for at blive klogere på. Jeg læste bøger om forskellige løbeteknikker og deltog i adskillige kurser. At forbedre sin løbeteknik er en langvarig proces, som kræver tålmodighed. I starten er det meget nemt at falde tilbage til den teknik, vi har på rygraden: Den ene fod foran den anden. Men det er arbejdet værd.
Til sidst var jeg ikke længere elev. Jeg ville dele min viden og erfaringer med andre og blev certificeret coach i løbeteknik.
Jeg er til daglig træner for et hold almindelige motionsløbere, som træner i et tempo omkring 6:30-7:00 minutter pr. kilometer. Det er meget langsomt for mig, men det har givet mig mulighed for at fokusere mere på teknik end på intensitet. Og nu oplever jeg, at det er blevet lettere at løbe, og løbeglæden er i det hele taget kommet i højsædet.
Jeg løber nu på tredje år siden min skade, og min teknik bliver stadig bedre. Sådan er det med teknik: Den optimale teknik er et ideal jeg stræber efter. Den bliver aldrig perfekt - ihvertfald ikke ret lang tid af gangen. Men jo mere jeg øver mig, jo bedre bliver jeg til at fastholde den, og bundniveauet bliver hævet. Markant.
Bevægelsen opstår, når man bringer sig selv i ubalance. Jo mere man bringer sig i ubalance, jo hurtigere bevæger man sig. Det er simpelthen tyngdekraften, der er vores guddommelige ven, når vi løber. Alle løbere kommer i løbet af en løbecyklus til en position, hvor tyngdepunktet passerer standfoden. Først herefter falder vi fremad. Derfor handler god løbeteknik om at lande så tæt på denne position som muligt - så vi falder fremad så hurtigt som muligt.
For at gøre dette effektivt skal vi flytte kropsvægten fra den ene fod til den anden, så snart vi er færdige med at falde. Det gør vi ved at løfte standfoden op under hoften, så svingbenet kan falde ned af sig selv, og lande tæt på tyngdepunktet. Så vi igen kan falde fremad.
Desuden lander vi på hælen, så nedslaget forstærkes af kroppen, der er på vej frem, og tyngdepunktet, der er på vej nedad. Nedslaget forplanter sig op gennem ben, hofte og ryg. Og her finder vi den primære årsag til skader i fod, skinneben, knæ, hofte og lænd. Stødabsorberingen i skoene hjælper kun lokalt omkring foden og gør kun ondt værre, da skoen dermed fremmer den uhensigtsmæssige løbestil.
Så kort sagt: Gør som mig. Sæt ikke din lid til et par dyre løbesko. Brug i stedet tid på at forbedre din løbeteknik. Det kræver en god fornemmelse for rytme og balance, og det tager tid at lære. Men fokus på teknik giver samtidig løb en ekstra dimension, så løb ikke blot handler om distance og tider. Og så betaler det sig i længden!